Stabiele zijwielen voor een kinderfiets

Door de drukte nemen we geen nieuwe zijwiel opdrachten meer aan, we zijn in 2018 gestopt met de kinder zijwielen en in 2019 ook met de volwassen zijwielen.

Als fietsen op twee wielen vanwege het beperkte evenwicht van een kind geen optie is raad ik een echte driewieler aan, dat is veiliger (stabieler) omdat bij ongelijke weg, goten en putten ed. de afstand van achterwiel tot een van de zijwielen de stabiliteit bepaald. En dus niet de afstand tussen de zijwielen. Bij een driewieler wordt de stabiliteit vanzelfsprekend wel bepaald door de afstand van de beide wielen en die maat is veel groter dan de halve breedte van een fiets met zijwielen.Breder is stabieler en dus veiliger, minder kans op omvallen.

Is fietsen op twee wielen wel een doel dan raad ik aan om met een loopfiets te gaan oefenen, dat is de allerbeste manier om te leren fietsen. Dat veel kinderen toch leren fietsen door te beginnen met zijwielen is eigenlijk heel knap, daarom ook niet voor ieder kind weggelegd. Fietsen met zijwielen vraagt net als fietsen op een driewieler namelijk een heel andere techniek dan fietsen op een tweewieler, vandaar dus ook dat het geen goede opstap is naar tweewielig fietsen.


We schrijven 2004. Via een Fysiotherapeut in Amersfoort word ik in contact gebracht met de ouders van Marijn. Marijn is een meisje met Downsyndroom wat moeite heeft met fietsen. De gammele zijwielen waar ze tot dan toe mee fietste boezemde haar eerder angst dan vertrouwen in. De harde kleine wieltjes maakten een hels kabaal en gaven niet de steun en de zekerheid die Marijn nodig heeft.

Daarom heb ik voor Marijn de stevige demontabele zijwielsteunen met luchtbanden (8 inch / 200mm) ontworpen en gemaakt. Door de luchtbanden vrij zacht op te pompen voorkom je het wippen van het ene wiel naar het andere. Op deze manier blijven vrijwel altijd beide wielen aan de grond. Dit geeft veel comfort en daardoor vertrouwen dat je niet zomaar omvalt tijdens het fietsen.

Door deze zijwielen speciaal voor Marijn's Batavus Koala (met 22 inch wielen) te maken hoefde zij niet over te stappen op een veel minder vlotte aangepaste fiets uit de revalidatiebranche. En bovendien kan zij, wanneer ze voldoende vertrouwen en handigheid gekregen heeft in het fietsen met zijwielen, door rijden op de vertrouwde Koala, maar dan zonder de aangeschroefde zijwielsteunen.

Hieronder een reactie van de ouders van Marijn:
"Wat ons betreft is dit De Uitvinding. Marijn vindt fietsen in eerste instantie nog wel eng, maar als ze er eenmaal op zit, dan is het net de nieuwe koningin der Nederlanden, wuivend naar links en rechts omdat ze inderdaad weet dat ze niet kan omvallen. Ook het feit dat de fiets nu soepeler fietst ervaart ze als prettig. Kortom, niets dan lof van onze zijde."
getekend: Birgit en Hans Peter

Zie voor meer informatie over zijwielen ook de pagina: Informatie over Eerder Metaal zijwielen, en neem ook even een kijkje op de overzichtpagina: Zijwielen , voor een overzicht van de verschillende pagina's over zijwielen. Foto's van de kinderzijwielen zijn te zien op de Pinterest pagina.


          ;                              

Copyright by Vincent van Eerd, 2004 ...
All rights reserved.