Onderstaande tekst is in een bewerkte versie verschenen in het december nummer van 'Fiets' in de rubriek 'Volle bak'.Een reactie op de verlichtingtest in het oktober 2004 nummer van het tijdschrift 'Fiets'.

Marcel Kruithof schrijft over de Sima Mirage set: " een topper, maar iets te weinig branduren", namelijk 3.8 uur.

Ik heb dit voor mezelf opgelost door een batterypack te maken van 5 D cellen, NiMH met een capaciteit van 9000 mAh ! Volgens de fabrikant Goldpeak 's werelds hoogste capaciteit D-cell, type GP900DH. Zijn na uitgebreid onderzoek gekozen voor de Ion serie van Sparta. De 20 watt ! 6 volt lamp die ik gebruik, trekt 3,33 Ah , dat betekent 9 / 3.33 = 2,7 branduur , voor een 10 watt lamp betekent dit een verdubbeling = 5.4 uur en voor een voor de geteste 5 watt lamp een branduur van 10.8 uur. Lijkt me ruim voldoende.

De sigma 20 watt lamp is los verkrijgbaar als upgrade voor de 5 watt lamp met accu. Het lijkt er echter op dat de 20 watt uitvoering is vervangen door een 10 watt, op de site wordt nl. geen melding meer gemaakt van de 20 watt uitvoering.Ik laad de cellen met de microprosessorgestuurde multilader van Hapé type NV70 voordelig bij de Kijkshop, 35 Euro. Het verkoopkantoor van Goldpeak in Asten kan neem ik aan verkoopadressen verstrekken voor de D cellen: GP batteries Europe BV, tel 0493 681030

In principe kan iedereen die een beetje handig is op deze manier een topaccu maken voor iedere lamp met te weinig branduren. Voor de behuizing heb ik een kartonnen koker (licht en goedkoop) genomen met gelijmde houten bodem en deksel, voor de benodigde waterdichtheid heb ik het geheel beplakt met ducktape, de deling bovenin sluit ook weer met een strook tape. PVC buis zou ook kunnen mits die in de juiste diameter verkrijgbaar is. Voor binnenin kun je de constructie afkijken van iedere willekeurig apparaat met staafbatterijen. De cellen wegen 170 gr / stuk, dus de hele accu komt uit op +/- 900 gram, niet licht, maar wel ' the best a man can get' !          

Copyright by Vincent van Eerd, © 2004 ...
All rights reserved.