Vroege schetsen van de 'Centerfold'.
 
De 'Centerfold' is een doorontwikkeling van de 'Eerder'. 'Centerfold' zou de modelnaam worden van de eerste vouwfiets in de geschiedenis van Sparta. Sparta heeft in 1967 wel een gezinsfiets geļntroduceerd, de '8-80'. De 8-80 was een jaar later ook verkrijgbaar was met uitneembaar balhoofd, een deelfiets dus, maar '8-80 vouw' genoemd door Sparta. In het vakblad 'F4' was in 1967 nog het volgende te lezen over de 8-80:

Het ontwerp van de Centerfold was verder ook bedoeld voor de Accell dochters Batavus en het duitse Hercules. Omdat de productie van het frame ten tijde van de Ifma nog verre van rond was zag Batavus af van introductie op haar shows. Op dat moment stonden d'r wel twee prototypes klaar

designschets 27-10-2000

De Centerfold was zowel op de Tweewieler Rai van 2002 (Sparta) als op de Ifma Fahrradmesse in Keulen van september 2001 (Sparta en Hercules) te zien, maar nooit als zodanig in productie is gekomen door problemen met de productie. De 'Centerfold' zou in Shenzhen ( China ) geproduceerd worden door een op 'massa' en 'standaard' ingestelde grote en voordelige framebouwer. De keuze voor deze fabriek bleek vrij snel na de beurzen toch niet zo voordelig te zijn. Er is niet veel meer uit China gekomen dan de sampleframes (zonder scharnieren) die zijn omgebouwd in Apeldoorn tbv. de shows in september 2002 en februari 2002
De Centerfold, een van de prototypes die ook op de shows te zien was en op de linker foto de Nova Versa van Batavus
Op de dealershow van Batavus was in september 2004 dan eindelijk de doorontwikkeling van de Centerfold te zien, nl. de Nova Versa. Na het vastlopen van de Centerfold productie is de ontwikkeling overgedragen aan Dahon waar de fiets geproduceerd wordt voor Batavus. De Nova Versa is een afgeleide en versimpelde versie van de Centerfold. Ondermeer zijn komen te vervallen: de lowrider tassendrager (voor compact vouwen), de zadelpen met voorbouw (om de afwijkende zitbuishoek en de bracketplaatsing te compenseren) en de door Sparta gepatenteerde sluitingen die volledig in het frame weggewerkt zijn. Gebleven zijn ondermeer het globale framedesign en het vouwprincipe volgens het gepatenteerde 'Eerder-concept' .

Een foto van de Centerfold hoek op de Sparta stand, IFMA Fahrradmesse in Keulen van september 2001
Een foto van de Centerfold hoek op de Sparta stand, Rai Fietsbeurs februari 2002

Het volledig weghalen van de vouwfietsontwikkeling bij Sparta heeft ook tot gevolg dat Sparta geen vouwfiets in de 2005 collectie heeft. Misschien dat ze eigenlijk nog steeds dezelfde mening zijn toegedaan als in 1967; vouwfietsen zijn leuk om de familie mee te amuseren.


          top of page

Copyright by Vincent van Eerd, © 2004 ...
All rights reserved.